Klima, ortamın sıcaklığını, soğukluğunu ayarlayan ve iklimlendirilmesi amaçlı kullanılan, ortamdaki havayı değiştirerek, temiz hava girişi sağlayan cihazlardır.
Ortamdaki aşırı nem oranı, ortamın sıcaklık değerlerinden daha fazla rahatsız edici özelliğe sahiptir, Buna örnek verecek olursak sıcaklığın 38 derece ve % 12 nem içeren hava, 30 derece ve %62 nem içeren bir havaya göre daha iyidir. Bunun nedeni, ortamdaki nem oranı yükseldikçe insan vücudunun ortamdaki sıcaklığa göstereceği tepki daha yavaştır. Klima yaşadığımız ortamı sadece ısıtma, soğutma olarak değil, ortamdaki nem oranı ayarını da uygun şekilde yapmaktadır. Ortamın nem oranı ve sıcaklık değerlerinin ayarlanması iklimlendirme olarak ifade edilir.
Klima Nasıl Çalışır?
Günümüzde kullandığımız klimalar, bir iç ünite ve dış üniteden meydana gelmektedir. Basit bir mekanizma olarak görünse de kendi içinde son derece karmaşık bir çalışma prensibine sahiptir. Klima, dış ünite içinde sürekli çevrim olan bir gaz ile ısıtma ve soğutma yapar. Bu gaz önce kompresör yardımı ile emilerek sıkıştırılır, sonra da sistem içinde sıvılaştırılır. Sıkışma sonucu oluşan ısı, fan yardımı ile dış ortama verilir. Daha sonra bu sıvı genleşme valfi tarafından üstündeki basıncın düşürülmesi ile yer aldığı ortamdan ısıyı çekerer ve gaz halini alır. Bunun sonucu olarak ortamdaki ısıyı çektiği için ortamın sıcaklığı düşer. Kompresör aracılığı ile soğutma akışkanı ortamdan emilerek döngü bu şekilde tekrarlanır.
Klimanın soğutma birimi BTU’dur ( İngilizce British Thermal Unit kelimelerinin kısaltılmış halinden gelir) BTU hakkında daha ayrıntılı bilgiyi başka bir yazımızda ifade etmiştik. Konuyu oradan inceleyebilirsiniz.
Klimanın Yararları ve Zararları Nelerdir?
Klimanın yararları
Klimanın Zararları